30 oktober 2015 in Bedrijf & Organisatie door Mr. A. (Aart) Hofman

De pensionado als werknemer

Bedrijf & Organisatie

De wetgever heeft fors gesleuteld aan de rechtspositie van oude werknemers met als doel hun plaats op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daartoe dienen de risico’s voor de werkgever om oudere werknemers in dienst te houden of zelfs te nemen te worden verkleind, zo is de gedachte. Deze nieuwe wetgeving biedt zeker kansen voor werkgevers.

 

Afscheid nemen

Op grond van de per 1 juli 2015 in werking getreden WWZ kan de arbeidsovereenkomst met de werknemer worden opgezegd vanwege het bereikt hebben van diens pensioengerechtigde leeftijd, zonder dat daarvoor een ontslagvergunning nodig is (voorheen was een dergelijke automatische beëindiging dienstverband alleen mogelijk als een dergelijk ‘pensioenbeding’ in de arbeidsovereenkomst was opgenomen). Deze opzegmogelijkheid blijft bestaan als de werknemer na zijn pensioengerechtigde leeftijd gewoon blijft doorwerken. Voorwaarde voor een pensioenontslag is dat de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Is dus een reeds gepensioneerde werknemer in dienst genomen, kan hij vervolgens niet vanwege deze hoedanigheid worden ontslagen.

Bij beëindiging van het dienstverband voor een werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt is geen transitievergoeding verschuldigd. Het is goed om zich dit te realiseren als u als werkgever het voornemen heeft om een werknemer die dicht bij zijn pensioenleeftijd komt vanwege (bijvoorbeeld) bedrijfseconomische redenen te ontslaan. Zeker vanwege de voor oudere werknemers geldende overgangsregeling zou u een flinke som kunnen besparen door de werknemer toch nog tot aan zijn pensioen bij u in dienst te houden en vervolgens tot pensioenontslag over te gaan. Eén en ander is uiteraard afhankelijk van de duur van het dienstverband en de hoogte van het salaris.

Overigens blijkt uit recente jurisprudentie dat ook bij het pensioenontslag de Wet Gelijke Behandeling van toepassing blijft. De werkgever zal dus niet (volledig) willekeurig de ene werknemer wel en de andere werknemer niet pensioenontslag mogen geven.

 

In dienst houden/nemen

Met ingang van 1 januari a.s. treedt de Wet Doorwerken na AOW-leeftijd in werking. Ook door deze wet wordt het voor een werkgever aantrekkelijker om AOW-ers in dienst te houden of te nemen vanwege (met name) de navolgende redenen:

  • met de AOW-er mogen zes arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden overeengekomen met een totale duur van 48 maanden. De keten ontstaat met de eerste arbeidsovereenkomst aangegaan na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dus ook na een gegeven pensioenontslag waarmee de voormalige arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is beëindigd kan rechtsgeldig een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangegaan;
  • de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte is beperkt tot zes weken (op grond van het overgangsrecht bedraagt deze periode tot 1 januari 2018 13 weken);
  • géén reïntegratieverplichting;
  • opzegverbod tijdens ziekte is beperkt tot zes weken;
  • opzegtermijn bedraagt één maand.

 

Aandachtspunt voor werkgevers!

Heeft u als werkgever in de arbeidsovereenkomst een pensioenbeding opgenomen zou u hiervan nadeel kunnen ondervinden indien u besluit om de arbeidsovereenkomst met de betreffende pesionado stilzwijgend te continueren. Immers op grond van het pensioenbeding is de arbeidsovereenkomst van rechtswege beëindigd op de pensioendatum. Het nadien toch laten doorwerken van de werknemer zou kunnen worden beschouwd als een nieuwe arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Pensioenontslag is dan niet meer mogelijk nu deze uit de overeenkomst niet is aangegaan voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In een dergelijke situatie is het dan ook raadzaam om de pensionado direct met ingang van de eerste dag na de pensioendatum een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Alertheid is geboden dus. Uiteraard kunt u ook op voorhand met de werknemers overeenkomen dat het in de arbeidsovereenkomst opgenomen pensioenbeding als vervallen dient te worden beschouwd.

 

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.

 

De pensionado als werknemer

Mr. A. (Aart) Hofman
Advocaat


Stuur een mail 0342 491 028