Menu
Extreem lange betalingstermijn voortaan verboden

Stel je voor dat je uit eten gaat in een restaurant. De amuses zijn goed, de wijn lekker, het hoofdgerecht kon ietsje beter. Maar toch, je hebt een topavond. Na een laatste kaasplankje vraag je de rekening op. En je loopt naar buiten met de mededeling: ik betaal over drie maanden.

Gek? Toch gebeurt het regelmatig in het mkb. Met name grote bedrijven hanteren extreme betaaltermijnen. 90 dagen is niet ongebruikelijk en er zijn zelfs uitschieters naar 120 dagen of meer. Hierdoor komen regelmatig kleine bedrijven in de problemen, terwijl ze zelf netjes en op tijd hun product of dienst leveren.

60 dagen is voortaan de grens

Gelukkig komt daar verandering in. De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met een initiatiefwet die onredelijk lange betaaltermijnen tegengaat. Vanaf 1 juli mogen grootbedrijven niet langer dan 60 dagen wachten met het betalen van mkb’ers en zzp’ers.

30 dagen wordt de standaard

Dat is overigens een uiterste betaaltermijn. Niet de standaard. Als je als bedrijf de betalingstermijn tot die 60 dagen wilt oprekken, moet je dat met je leveranciers afspreken. Doe je dat niet? Dan geldt de standaard termijn van 30 dagen. Voor overheden is dit overigens al de verplichte betaaltermijn.

Onwettige termijn is nietig

Krijg jij straks een contract voorgeschoteld waarin een betalingstermijn van meer dan 60 dagen is pgenomen? Dan is die bepaling ‘nietig’. Hierdoor valt de betaaltermijn automatisch terug naar 30 dagen. Het is dus vanaf juli klip en klaar wat juridisch wel en niet mag.

Rente en invorderingskosten

Als een bedrijf langer dan 60 dagen wacht met het betalen van jouw facturen, dan mag je wettelijke rente én invorderingskosten in rekening brengen. Je mag dat voortaan ook met terugwerkende kracht doen. Onder de nieuwe wet is je vordering namelijk tot vijf jaar na dato opeisbaar.

Wil jij werk maken van zo’n vordering? Of zullen we samen een keer kijken naar de bepalingen in jouw contracten? Onze juristen helpen je graag!

Geplaatst op door Jaap Wolleswinkel in Incasso en Beslag