29 april 2020 in Privé door Mr. Drs. J.C. (Jan-Kees) Karels

Corona-app brengt besmetting in kaart

Privé

Stel je voor: je bent lid van een kerk, een bibliotheek of een sportschool. En nu wil je, aangenomen dat de lockdown weer voorbij is, er weer heen. Maar de overheid stelt als voorwaarde dat je alleen naar binnen mag als je een Corona-app op je smartphone hebt geïnstalleerd. Wat doe je dan?

Op dinsdag 7 april kondigde het kabinet tijdens een persconferentie aan twee apps te zullen inzetten in de strijd tegen het Corona-virus. De eerste app is gericht op contactonderzoek: ze waarschuwt de gebruiker als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn. Een tweede app stelt je vervolgens in staat om makkelijke contact te onderhouden met een arts.

Het ontwikkelen van dergelijke apps vraagt grote nauwkeurigheid en heldere voorwaarden. Er staat nogal wat op het spel: het feit dat jij met het virus bent besmet geldt als ‘’bijzonder persoonsgegeven’’. Het is immers een gegeven over je gezondheid. Zo’n gegeven wordt door de wet speciaal beschermd.

Het zal dus een hele uitdaging zijn om deze app goed vorm te geven, te zorgen dat hij niet misbruikt kan worden, goed is beveiligd, enz. Want wie gaat in de app invoeren dat de betreffende gebruiker Corona-positief is? Hoe voorkom je dat de 3 Havo-scholier zijn hele klas twee weken vrijgeeft omdat hij zichzelf voor de grap als Corona-positief heeft ingevoerd?

Een eerste belangrijke voorwaarde vind ik dat het gebruik van een contacten-app echt vrijwillig moet zijn. Je mag dus geen negatief gevolg ondervinden als je de app niet installeert. Dus ook geen controles door werkgevers, restaurants en bibliotheken voordat je naar binnen mag.

Verder mogen gegevens die zo’n app verwerkt niet worden opgeslagen in een centrale database. Sla die gegevens lokaal op iemands smartphone op, en waarborg de anonimiteit. De BV Nederland is toch geen politiestaat? Ik wil me graag als vrij burger kunnen bewegen.

Belangrijk vind ik ook hoe de app in de samenleving gaat functioneren. Ik hoop niet dat door dit soort technische hulpmiddelen de spontaniteit van contacten en het omzien naar elkaar onder druk komen te staan. Zorgmedewerkers, pastoraal werkers, docenten, caissières – ze zijn juist gericht op contact met mensen. Gaat de individualisering nu verder toenemen? Of gaat deze app burgers juist helpen zich onbevangen voort te bewegen tussen de ‘’onzichtbare vijand’’?

Het zal duidelijk zijn: technisch en juridisch zal zo’n Corona-app aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Ik merk gelukkig dat daar serieus werk van wordt gemaakt. Zolang de app ‘’slechts’’ als vrijwillig en anoniem te gebruiken technisch hulpmiddel wordt ingezet bij het in kaart brengen van besmettingen in Nederland, zorgvuldig gecombineerd met de andere maatregelen, gun ik dit initiatief een kans, en zal ik niet aarzelen er gebruik van te maken.

Dit artikel is ook geplaatst op 22 april 2020 in de Barneveldse Krant.

Corona-app brengt besmetting in kaart

Mr. Drs. J.C. (Jan-Kees) Karels
Advocaat


Stuur een mail 0342 491 028