13 mei 2019 in Particulier door Mr. J.J. (Jaap) Wolleswinkel

Vastleggen of vertrouwen?

Particulier

Sjoerd en Wim hebben op de basisschool bij elkaar in de klas gezeten. Jaren later ontmoeten ze elkaar weer op een familiefeest. Zij hebben een goede klik en hun relatie begint al gauw een vriendschappelijk karakter te krijgen. Er ontstaat een vertrouwensband. Na verloop van jaren belt Sjoerd op een dag met Wim met de vraag of hij hem € 10.000,- kan lenen. Wim wil Sjoerd graag helpen en besluit hem het geld te lenen. Wim denkt: “Moet hij de afspraken over de lening nog vastleggen? Nee, hij vertrouwt Sjoerd toch.”


In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat afspraken niet worden vastgelegd, omdat er sprake is van een vertrouwensband. Men vindt het niet nodig omdat de ander toch wel te vertrouwen is. Ik zeg: juist als de relatie je lief is, moet je de afspraken wel vastleggen. Het zorgt er namelijk voor dat voor allebei duidelijk is wat er is afgesproken, wat het risico op conflicten aanzienlijk verkleint.

 

Wim heeft jaren later het geld nog niet terug ontvangen en vraagt aan Sjoerd: “Wat hadden we ook al weer afgesproken?” Het maakt nogal wat verschil als hiervoor in een schriftelijke overeenkomst kan worden gekeken of dat moet worden geput uit het geheugen. Een verschillende herinnering over de afspraken kan al snel uitmonden in een conflict. Sjoerd: “Het was toch bedoeld als een schenking?” of “Ik hoefde het toch pas terug te betalen als ik er geld voor had?” Kom je er samen niet uit dan en wil je het daar niet bij laten, dan zul je ook nog bij de rechter moeten kunnen aantonen wat de afspraken waren. Sjoerd: “Maar een mondelinge overeenkomst is toch ook een overeenkomst?” Ja, maar bewijs het maar eens. Als het niet op schrift staat, is dat vaak een hele kluif.

 

Een voordeel van het digitale tijdperk is dat afspraken erg eenvoudig kunnen worden vastgelegd. Een eenvoudige digitale berichtenwisseling kan al als bewijs dienen van de overeenkomst. Er is dus ook nog nauwelijks een praktisch beletsel. Let er wel op om afspraken over een fors belang of met bijzondere risico’s of complexiteit eerst te laten beoordelen door een jurist. Verkeerd vastgelegde afspraken kunnen je alsnog de das om doen.


Tot slot kom ik terug op de titelvraag: vastleggen of vertrouwen? Vastleggen én vertrouwen! Want met vastgelegde afspraken is er pas echt reden voor vertrouwen.

Vastleggen of vertrouwen?

Mr. J.J. (Jaap) Wolleswinkel
Advocaat


Stuur een mail 0342 491 028